luni, 8 februarie 2010

Casatoriile sunt supraestimate

Va dati seama ca dupa atata asteptare si atatea comentarii la un post care nici nu a existat ...si care a strans mai multe comentarii decat celelalte postari am niste emotii si un stres foarte mare in a compune si a dezvolta acest subiect.
Dar sa facem o incercare.

De ce am ajuns sa fac o asemenea postare? Pentru ca de prin octombrie tot aud fraza "Cand te insori" sau o aud spusa Corei "Cand va luati" . Oameni buni. Doi oameni se pot iubi si fara sa faca acest pas .
De ce sunt casatoriile supraestimate ? Pentru ca de ceva vreme aud doar povesti interesante despre casatorii , cum ea s-a luat cu el pentru ca desi i-a spus mamei ca nu mai vrea sa se marite maica-sa a zis ca daca anuleaza nunta acum se face de ras si pentru asta o declara nebuna si altele. Bha de ele maritandu-se doar pentru a fi maritate. Si exemplele pot continua insa ma opresc aici .
Putem sa mergem spre zona marketingului care lately a promovat intens acest subiect ca daca esti casatorit esti happy.

Astea ar fi premisele de la care am inceput sa ma gandesc de ce atunci cand doi oameni se iubesc trebuie sa se casatoreasca ? De ce trebuie in fata statului si a legii ca eu si cu ea sa fim legati de niste hartii ? Apoi de ce trebuie sa mergem si la biserica sa ne mai luam o data ...pentru ca in fata legii ne-om fi casatorit noi dar Dumnezeu cel care vede tot si pazeste tot... cred ca nu a fost de fata se ocupa sa isi sufle binecuvantarea pe niste tunuri si tancuri , asa ca hai fuguta si la biserica unde e un intreg ritual ca in final Dumnezeu sa isi dea aprobarea si sa ne felicite.

Si asa ajung la concluzia ca nu este suficient ca doi oameni sa se iubeasca . Ei au nevoie de aprobare de la Cel de Sus , apoi au nevoie de acte de la primarie .... mai este nevoie si de o petrecere cu fast ca iubirea lor sa creasca.

Buuun...si dupa toata nebunia asta , vine divortul . Si noi oamenii am avut grija sa facem acest cuvant sa sune atat de rau ... si sa aiba si niste urmari catastrofice uneori. Si asta ghici de ce ... pentru ca am mers in fata legii ... am mers si la Dumnezeu si toti ne-au binecuvantat ...ne-au iubit si s-au bucurat de dragostea noastra. Intrebarea mea este , daca nu faceam tot procesul de casatoreala si prefacere ca vai ce bine e... ce ar fi fost dezastrul numit divort ? O nimica toata... nu ar mai urma proceduri pe la judecatorie , nu ar mai urma impartiri si partaje de avere si copii . Ar fi o chestie simpla... ne despartim pentru ca se pare ca iubirea noastra nu mai e iubire si vrem sa avem si altceva. Si gata. Cel mult suferim un pic acolo insa fara ca de multe ori unii sa iasa ruinati dintr-un divort.

Yeah... o sa vina cineva sa imi zica ca procesul intreg al casatoriei e sentimentul suprem al iubirii ca e pecetea cea mai de vaza si dovada cea mai vie ca doi oameni se iubesc. Bha...nu ma convingeti cu kestii de genul asta si spre binele vostru sper sa nu fie doar o indoctrinare.
Momentul culminant al unei iubiri nu este casatoria . Iubirea nu are momente culminante . Nu ar trebui sa fie pe varfuri si gropi de potential. Nu e un grafic in care sa spui in anul 2 ne-am iubit mai putin dar in anul 10 vai ce mult ne-am iubit...si stii de ce ? Pentru ca ne-am casatorit.

Recunosc ca si eu am visat la un moment dat la casatorie da... am fost mandru..am fost in febra cautarii unui inel de logodna ..kiar am cerut-o de nevasta pe respectiva. O saptamana am fost fericit si credeam ca lumea e a mea. Dar nu din cauza ca urma sa ma casatoresc ci pentru ca ar fi urmat sa imi petrec restul vietii cu ea.
Dar am realizat ca intrebarea corecta nu este vrei sa te casatoresti cu mine ci vrei sa iti petreci restul vietii alaturi de mine ?

Yeah... nu e foarte marketing insa asta e intrebarea corecta .

Pentru cei care vor dupa asta sa scrie ceva...ganditi-va preferati sa stati alaturi de o persoana in sfanta casatorie si sa fiti nefericiti sau sa fiti fericiti in fiecare secunda alaturi de o persoana ?

Eu zic sa va casatoriti in mintea voastra ..si sa traiti fericiti .
Cel putin e dreptul meu sa gandesc asa.

34 de comentarii:

  1. Nu prea ai cum sa analizezi casatoria din moment ce nu ai experimentat-o . Sau te situezi printre cei toti care se pricep la fotbal , politica si mai nou casatorie?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu vreau sa vb despre casatorie ci despre institutia casatoriei . despre lucrurile implicate. ai rabdare.

    RăspundețiȘtergere
  3. mda...chiar astept cu nerabdare sa vad ce iese...

    RăspundețiȘtergere
  4. "Institutia casatoriei" :))) cit de pompos suna cind de fapt e vorba de ceva de genul "strugurii sint acri":D sau hai sa nu anticipez , hai sa-ti dau o sansa ,desi...

    RăspundețiȘtergere
  5. stati mah ca intai trebuie sa se insoare, acum n-are probe :))desi eu cred ca mai curand se refera la gargara aia de la starea civila cum ca statul roaman face si drege...ce? nu stim...

    RăspundețiȘtergere
  6. hai mah cu postul ala mai rapid.ca sunt interesat ce vrei tu sa zici..

    RăspundețiȘtergere
  7. nu cred ca trebuie sa experimenteze casatoria sa isi poata da cu parerea, sunt mult prea multe exemple in jurul nostru despre cum casatoria e o mare prostie, doar sa fii orb sa nu vezi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Casatoria nu e o mare prostie din nici un punct de vedere as privi-o si daca asa a ajuns sa fie pentru unii , imi pare rau pentru ei .

    RăspundețiȘtergere
  9. Castatoria e o mare prostie pentru cei care si-au luat-o.Casatoria e pentru cineva care isi doreste siguranta.Parerile sunt desigur impartite , daca te-ai casatorit asta nu inseamna ca esti prost.
    Adriane asteptam si postul tau.

    RăspundețiȘtergere
  10. In seara asta o finalizez ...si sper ca discutiile ulterioare sa fie la fel de atractive ...

    Va iubesc pe toti care ma cititi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Freyja welcome si permite-mi sa iti adaug deliciosul blog la lista mea de bloguri favorite.

    RăspundețiȘtergere
  12. Te rog pe mine sa nu ma iubesti :D ca nu am nevoie:)))) suna asa ca " love you all " "love you Romania" intr-un concert de-al madonnei

    RăspundețiȘtergere
  13. Incercati sa nu mai postati anonimi :) macar un nume... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. De ce ?Tu oricum ne iubesti pe toti:D..chiar si pe astia"no name":))))

    RăspundețiȘtergere
  15. şi pe cei care nu te citesc, nu-i iubeşti? cam nasol

    depinde din ce punct de vedere priveşti căsătoria. ca şi instituţie e lame, dar ca şi jurămînt suprem şi sentimente nemuritoare e cool

    nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. Evergreen ... ca si juramant suprem..si sentimente nemuritoare....nu inteleg.

    Daca te casatoresti iubirea devine nemuritoare ?
    Pana atunci e efemera?

    RăspundețiȘtergere
  17. Problema ta e ca nu intelegi si punct . Confunzi iubirea cu orice altceva . Casatoria nu inseamna sa ai niste hirtii ,nunta ori casa pe numele ambilor. Casatoria inseamna atit de multe incit ar fi inutil sa incerc sa iti explic pentru ca am impresia ca oricum nu ai intelege . Sa doresti sa iti petreci toata viata linga cineva , sa doresti sa ai acele "hirtii" , sa iti asezi "cuibul" impreuna cu cea/ cel pe care o/il iubesti , sa simti in toate celulele corpului tau ca e "the one", sa simti ca iti doresti sa mori linga persoana iubita , sa doresti copii si alte multele inseamna casatoria . Da , uneori se ajunge la divort si asta pentru ca suntem supusi greselii . Da uneori doare mai rau divortul decit o despartire simpla dar clara intre doi parteneri , dar , in fond viata ne ofera experiente din care teoretic ar trebui sa invatam cite ceva.
    Lipsa de coerenta se datoreaza oboselii, in plus ma tot gindesc cum iti permiti sa emiti judecati de valoare cu privire la niste oameni care nu sint nici mai prosti decit tine daca s-au casatorit si nu sunt cu absolut nimic mai prejos . Nu te judec pentru parerile tale , asa cum nu imi place ca altii sa ma judece , asa cum tu ai facut cu postul asta si, daca ma gindesc bine cam cu toate . Asta faci, noroc ca destul de rar: judeci oamenii. Ceea ce ai scris nu sint pareri personale prezentate pur si simlu , sint judecati de valoare despre altii la care poate nu le ajungi nici pina la degetul mic.Think about it .

    RăspundețiȘtergere
  18. In primul rand fiind anonim(a) nu stiu cum as putea sa te judec. Doi la mana evident nu suntem pe aceeasi unda. Casatoria nu este egal iubire... tocmai pretuiesc iubirea intre doi oameni si ador oamenii care se iubesc insa pana la a depinde de niste hartii ca sa te iubesti e multa cale. Poti sa iti asezi cuibul si sa faci tot ce ai spus tu fara sa treci pe la primari si popi ... Nu depinde iubirea dintre 2 oameni de popi si primari.
    Si nu am emis nici o judecata cu privire la nimeni ci sunt niste concluzii trase de mine vazand experientele altora stiind experientele mele.

    RăspundețiȘtergere
  19. Dumnezeu a inventat sexul. Preotii au inventat casnicia

    Sor-ta :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu trebuie sa cunosti pe cineva ca sa judeci , tocmai ca tu judeci oamenii asa in bloc . Primaria nu e de esenta casatoriei si nici popa , ca tot veni vorba .

    RăspundețiȘtergere
  21. am impresia ca Anonim asta e frustrat/a rau...
    fiecare este liber sa aibe o opinie, daca nu este pe placul tau acea opinie sau nu esti de acord, mai bine ignora

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu judec oamenii judec gandirea oamenilor si astept explicatii logice pentru faptele si deciziile lor . Nu pot sa accept explicatii de genul "facem pentru ca asa se face". In viata mea totul trebuie sa aiba o motivatie.

    RăspundețiȘtergere
  23. Bai Adi, pe 3 Iulie am nunta asa ca imi dau si eu cu parerea. Mai intai doua chestii inoculate de ai mei:
    Mama: Nu te gandi cat de mult iti plac lucrurile frumoase la ea; gandeste-te daca ii vei putea suporta defectele toata viata.
    Tata: Bai fiule ai fi in stare sa mori pentru ea? Daca nu las-o. Daca in mod sincer da atunci nu mai sta pe ganduri.
    Pornind de la astea doua si inca vreo cateva personale, am luat inca de anul trecut decizia de a-mi intemeia o familie (asa cum scrie la lege si la cutume).
    Pentru ca-s barbat pot fi si analitic. Prin faptul ca familia, in sens juridic, e vazuta ca un tot, cei foarte suspiciosi sau egoisti isi vor putea regasi linistea putandu-se bucura de orice "investitie" pentru ca la o adica "se imparte frateste". Sa nu razi dar am cunoscut multi care au reusit sa-si linisteasca sufletul si sa fie fericiti in acest fel. Un bun prieten inainte de casatorie era pot spune cel mai egoist om din lume. Dupa ce s-a insurat cu Nadina, linistit poate si de faptul ca legea-l apara, a reusit sa imparta cu cineva totul iar asta realmente l-a facut un om mai bun.
    Pe de alta parte exista si componenta sociala. Petrecerea de nunta avea (si prin unele locuri inca are) o dubla menire. Este un reper in amintirea insurateilor care reper, odata actualizat, poate rezolva micile frictiuni inerente in orice cuplu si in plus este un mod prin care comunitatea ii ajuta pe cei doi sa porneasca in viata cu o minima baza materiala. Cred ca despre rolul si scopul nuntii din perspectiva sociala se pot scrie tomuri de carti.
    Iar in ultima instanta, desi sunt un agnostic convins, cred cu tarie in formularea "la inceput a fost cuvantul". Cred, desi n-o pot explica, faptul ca un juramant odata rostit devine mai puternic doar prin simpla lui exprimare.

    RăspundețiȘtergere
  24. Finally cineva cu o explicatie pertinenta.Kiar daca esti anonim m-am prins eu care esti si sa fie intr-un ceas bun. Eu nu am zis ca nu ma voi insura niciodata sau ca blamez pe viata casatoriile.Insa am vazut atatea nunti facute din copilarisme si imaturitate doar pentru ca asa trebuie. Insa am impresia ca sunt foarte multi cei care considera ca o data casatoriti vor fi ever happy si daca nu o vor face nu sunt happy. Casatoriile in ziua de azi sunt facute "la gramada" si asta din cauza societatii care a denaturat sensul casatoriei. Cine nu ma crede sa priveasca raportul divorturi casatorii. Sunt atat de multi cei care se grabesc sa faca acest pas de multe ori indoctrinati de filmele de la tv in care se intalnesc ei se vad se iubesc si hai la nunta. Asta am vrut sa exprim cu postarea asta. Ca foarte multi se grabesc , foarte multi sunt brain-washed si casatoria si-a pierdut adevaratul ei sens. Si ce ti-au spus parintii tai trebuie sa o fie stari traite in timp.. nu doar stari de moment. Oricum you got the point men :) .

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Flo "Anonim " nu e frustrat , respecta parerile celorlalti, insa nu suporta nici ipocrizia si nici nesimtirea. Inclin sa cred ca frustrat este doar autorul articolasului :D

    RăspundețiȘtergere
  26. In ce sens este autorul frustrat daca tot te lansezi in afirmatii draga anonimule.

    RăspundețiȘtergere
  27. Si de ce pana mea nu-mi apare si poza langa nume? :))

    RăspundețiȘtergere
  28. dragilor, ne comparam intre noi ca merele cu perele; fiecare are un sistem de coordonate axiologice proprii si ceea ce conteaza este sa fim coerenti cu noi insine: sa facem acele actiuni care corespund propriului sistem de valori; sa facem lucruri care sunt semnificative pentru noi; sa fim sinceri cu noi insine.

    daca asta inseamna sa ne casatorim sau nu, sa divortam sau nu, e problema foarte intima a fiecaruia.

    sunt de acord ca presiunea sociala (facilitati bancare, peer pressure si altele) se reflecta foarte mult in imaginea creata despre casatorie cu tot ce inseamna ea, si sunt de acord ca foarte usor putem lua niste concepte deja preparate pe care tb doar sa le bagam la microundele circumstantelor proprii si gata: avem o viziune despre viata.

    pe de alta parte, aceasta imagine nu a fost creata din nimic: ea se bazeaza pe niste sentimente general umane precum nevoia de afiliere, de apartenenta, de dragoste, de impartasire si sigur mai sunt si altele.

    in concluzie, dragostea si casatoria sunt doua lucruri perfect independente; dar nu-i asa ca e tare frumos cand se intalnesc? :) si rar? :))

    RăspundețiȘtergere
  29. Din experienta mea vasta ( sunt necasatorita ), va spun ca nu se poate face un studiu pe aceasta tema.

    Vad zi de zi oameni casatoriti de 5-6 ani, mergand pe strada straini si fara chef... Ramasi impreuna pentru ca sunt casatoriti si asa trebuie sa ramana.

    Ce cred eu este ca nu suntem facuti sa fim monogami, iar casnicia este o " institutie" pentru monogami.

    Daca stii ca nu poti sa stai in banca ta, degeaba te casatoresti. Pentru ca implica prea multe. Si daca te casatoresti pentru statut social si pentru ca societatea iti spune ca " asa e bine "...

    E alegerea fiecaruia si nu cred ca cineva implicat in asta ( casatorie ) si fericit ( pentru totdeauna sau inca ) poate sa defineasca niste reguli de baza.

    RăspundețiȘtergere
  30. eu zic sa trecem toti la islam :))

    RăspundețiȘtergere