luni, 11 ianuarie 2010

Gripa porcina si mastile


Era dimineata cand mi-a venit gandul asta uitandu-ma la aceia din metrou care stau pe guri cu mastile sperand ca nu vor lua gripa porcina.
Eram asa contrariat si indignat de prostia lor ... incat as fi tipat la ei "Bhaaaaa masca aia nu te protejeaza de gripa porcina"
Oare cat de tampit poti fi sa crezi ca o masca din aia te protejeaza de virusul gripei porcine .

Conform wikipedia :

În biologie, un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil cu microscopul optic, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase[1].

Ca structură, virusul este o particulă submicroscopică, formată dintr-o teacă sau înveliş protector de natură proteică, numită capsidă, şi un material genetic, care poate fi ADN sau ARN.

Deosebiri faţă de bacterii:

* Virusurile au dimensiuni foarte mici (de la 8 nm până la 500 nm, astfel că pot traversa filtrele poroase ce reţin bacteriile.
* Reproducerea virusurilor este posibilă numai în interiorul celulelor vii, în organisme sau în medii de cultură care conţin astfel de celule.
* Au rezistenţă mare la glicerină şi la solvenţii lipoidelor, faţă de care sunt sensibili majoritatea microbilor.


Asa ca nu va mai puneti prostiile de masti la gura .. nu va ajuta.. sau mai bine zis va ajuta la fel de mult ca si un fular obisnuit sau nimic care sa va acopere gura.

De cate ori voi astia cu masti ati ajuns acasa si ati zis ... ia uite 20 de virusi am prins in masca mea ...

Nu mai fiti prosti si mancati toate cacaturile spuse de astia la televizor...

P.S. Apropo virusii astia nu intra doar prin gura... asa ca sa va vad cum va baricadati ca mumiile , prostilor.

13 comentarii:

  1. Haha, funny articol si util. Intr-adevar, nu stiu ce fel de om ar putea sa creada ca masca protejeaza de virusi. Masca e folosita de medici in general pentru a se proteja de bacterii, dar altfel masca e inutila.

    RăspundețiȘtergere
  2. mersi mersi. sa stii ca si medicii folosesc masca aia doar pt un eventual stranut sau ceva kestii mai grave :).

    RăspundețiȘtergere
  3. bine ca esti tu destept :P nu, acum chiar nu ma mai enervez... desi, in ziua cand mi-ai zis: "da, 20 de milioane de oameni sunt prosti..." brrr, imi venea sa sar la gatul tau prin monitor :)

    RăspundețiȘtergere
  4. mai fata ti-am mai explicat. nu v-am facut prosti insa trebuie doar sa gandesti putin la ce inseamna un virus si ce reprezinta masca aia. apoi sa te gandesti ca cei care ti-o vand au tot interesul sa te faca sa crezi ca ar fi buna de ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana la urma, e vorba numai de afaceri (in cazul lui AH1N1, cel putin). E departe de a fi o pandemie, e mai mult interesul comercial.

    RăspundețiȘtergere
  6. in general in medicina asta moderna se merge pe a trata boli nu a le vindeca.
    De ce? Intrebati-i pe aia care au inventat banii de ce.

    RăspundețiȘtergere
  7. mai baiete... ne-ai facut prosti, asta a fost motivul pt care m-am enervat si nu teoria ta despre virusi si masti care, oricum, ma lasa rece (nu de tot). ne-ai facut prosti pt ca suntem manipulati de catre mass-media. Dar asta nu depinde de media noastra de inteligenta. cat de usor e sa manipulezi o masa de oameni... si da, mass-media e cel mai influent factor. Vrea cineva sa ne vanda un produs, sa ne indoctrineze o idee.. nimic mai simplu. dar asta nu inseamna neaparat ca suntem prosti. Peste tot in lumea asta oamenii sunt manipulati, pt ca e usor, pt ca suntem vulnerabili. nu pt ca suntem prosti :) si da, sunt de acord cu ideea ca toata povestea asta cu gripa e vrajeala.
    dar tu deja stiai toate astea, micutule geniu :P

    RăspundețiȘtergere
  8. prostia si nestiinta din fericire sunt kestii care de multe ori se pot remedia.iar eu v-am facut prosti ..nu neaparat pe tine sau pe cei care citesc blogul ..ci pe aia care poarta mastile alea si nu se gandesc de doua ori inainte..bha...oare kktul asta de panza kiar sperie virusii ?
    de ce sa ne lasam manipulati fara sa gandim ..doar pentru ca e la moda manipularea si toti se folosesc de asta... avem creier , hai sa il folosim .

    RăspundețiȘtergere
  9. nu am luat-o ca o ofensa la adresa mea, stiu la ce te-ai referit. dar gandeste-te putin, 20 milioane de oameni de uita la tv.. apare un "mare" doctor care ne spune ca virusul gripei porcine e peste tot si in toate si ca sfatul sau este sa purtam masti si sa ne vaccinam. Dupa asta, apari tu, tot la tv, spunandu-ne ca tipul dinainte abereaza si ca stiinta si logica - pe care ar trebui sa o folosim - poate sa il contrazica (sau wikipedia, ma rog :)) ) dupa asta mai vin cateva duzine de doctori si specialisti care isi sustin colegul. Noi, astia 20 de milioane de telespectatori, pe cine am crede? cu toata logica si stiinta si wikipedia :)) in momentul in care omul iti spune ca daca nu faci aia si aia poti ajunge chiar la deces (chiar daca e un procent de 0,1%)inevitabil se instaureaza panica... numai cand aud cuvantul "deces", si atunci cuvantul tau ramane o nulitate.
    anyway... nu are rost sa continuam discutia asta pt ca nu vom ajunge niciunde.. am o presimtire :P

    RăspundețiȘtergere
  10. eu tocmai ti-am zis ... nu tre' sa ma asculti pe mine sau pe x doctor..ci sa te gandesti singurica...

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca vrei sa discutam, as prefera prin e-mail. Nu de alta, dar nu prea am nici timp si de aceea nici cont de YM. Ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
  12. "Adi Lucian spunea...
    prostia si nestiinta din fericire sunt kestii care de multe ori se pot remedia"

    Chiar sunt curios cum remediezi tu prostia..

    In alta ordine de idei, puteai sa dai direct link-ul de pe wikipedia fara sa faci lumea PROASTA.
    Din punctul meu de vedere, intrebarea nu este daca ma protejeaza masca de vestitul virus, ci daca am motive sa ma feresc de ea. Numarul oamenilor decedati din cauza "gripei porcine" paleste pe langa numarul mortilor cauzate de gripa normala; daca te stii mai slab te protejezi oricum de orice raceala/gripa.
    Ca un mic exemplu, un coleg de munca a fost diagnosticat cu porcina si ghici? A fost racit o saptamana doar ca nu a venit la munca sufland in batista ci a stat acasa facand sex dimineata, la pranz si seara :)).

    Terminati cu sindromul OTV!

    RăspundețiȘtergere
  13. este fix acelasi efect ca la masinile auto cu alarma: daca ai alarma, nu inseamna ca nu iti mai fura masina. dar nu prea vezi masini fara alarma!
    cum ar fi daca nu si-ar mai pune lumea alarma la masina ca oricum i-o fura? sau cum ar fi sa lase cheile in contact... ca oricum, daca vrea sa o fure, o fura...

    RăspundețiȘtergere